ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Σχέδιο Β» -επιστροφή στη δραχμή- το νέο κόμμα Αλαβάνου


Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ

Τη συγκρότηση πολιτικού φορέα με την ονομασία «Σχέδιο Β» και βασικό πρόταγμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, ανακοίνωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Η ιδρυτική συνέλευση του νέου φορέα προγραμματίζεται για τις 18,19 Μαΐου και όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές, είτε αυτόνομα είτε με συνεργασίες. Ειδικότερα στο θέμα των συνεργασιών, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ εξήγησε ότι απευθύνεται κυρίως προς ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που, όπως είπε, δικαιώνονται από την εξέλιξη της κρίσης και ουσιαστικά υπονόησε ότι ανάλογη σύμπραξη θα μπορούσε να γίνει και με το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Ερωτηθείς για τον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται στο ΚΚΕ και την πολιτική των μη εκλογικών συμμαχιών που υιοθετεί, άσκησε κριτική κατά της ηγεσίας του Περισσού, λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες όξυνσης να γίνει το επίκεντρο μεγάλης συσπείρωσης. Και εξέφρασε την ελπίδα στο επικείμενο 19ο συνέδριό του «να υπάρξει η μεταστροφή που έχει ανάγκη η χώρα».
Δέκα σημεία

Ο Αλέκος Αλαβάνος προέταξε δέκα σημεία για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν αλλαγές «επαναστατικού χαρακτήρα» και πως δεν είναι δρόμος εθνικής αναδίπλωσης, αλλά μια πρόσκληση για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δικαιοσύνης. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο αξιακό υπόβαθρο στην πολιτική σαν απάντηση στο διαβρωμένο πολιτικό σύστημα. «Στη θέση του ατομισμού τη συλλογικότητα. Στη θέση της κερδοσκοπίας το κοινό καλό. Στη θέση της εκμετάλλευσης τη συνεργασία. Στη θέση της κομπίνας τη μόρφωση. Στη θέση του παρασιτισμού την τεχνολογία. Στη θέση της διαφθοράς το λαϊκό έλεγχο. Απαιτούν θεσμούς συμμετοχής και ανθρώπους ειλικρίνειας και εντιμότητας».

Ειδικότερα για τη δραχμή, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία και την ανάκαμψη, διευκρινίζοντας όμως πως από μόνη της δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται σειρά μετασχηματισμών, αριστερού προσανατολισμού. Οι προτάσεις αυτές συμπυκνώνονται στην άμεση παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τον οικονομικό σχεδιασμό, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δυναμική παρουσία των δημοσίων επενδύσεων και τη συγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου