ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ

Το κείμενο είναι από το βιβλίο του αειμνήστου «Βαγγέλη Π. Λιάπη» με τίτλο «η διοικητική πορεία της Ελευσίνας, 1835-2000», έκδοση του Δήμου Ελευσίνας.

 
H είσοδος της πόλης: Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ζήτημα που είχε θεωρηθεί από τα πρώτου ενδιαφέροντος από τα πρώτα χρόνια του βίου της κοινότητας. Είχαν οραματιστεί τότε μια μεγαλοπρεπή είσοδο. Σε απόσταση διακοσίων μέτρων από το «καλό πηγάδι», προς ανατολάς μέχρι τη ρωμαϊκή γέφυρα, θα διαμορφωνόταν ο χώρος έτσι, ώστε ο επισκέπτης να εισέρχεται στο χώρο της μυστηριακής Ελευσίνας με κορυφή το μεγαλοπρεπές άγαλμα της θεάς Δήμητρας. Οι κοινοτικοί τότε, έτσι το είχαν συλλάβει κι έμενε ο κατάλληλος χρόνος να το υλοποιήσουν. Οι ανώμαλες καταστάσεις που ακολούθησαν έκαναν ώστε να ξεχαστεί το όνειρο. Ο δήμαρχος Γ. Παύλου, φαίνεται ότι θα ήξερε για το όραμα. Ανάθεσε σε ειδικούς (έγινε λόγος για τους αρχαιολόγους Μυλωνά και Κουρουνιώτη) και καταρτίστηκε ένα υπέροχο σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου. Δυστυχώς δεν έγινε. Το πιο κακό είναι ότι χάθηκε αυτή η περισπούδαστη μελέτη. Επί δημαρχίας Παπαπέτρου, βρίσκεται μεταξύ των εκτελεστέων έργων και αυτό της «διαμόρφωσης ανατολικής εισόδου της πόλεως» (απόφ. 48/91) με προβλεπόμενη δαπάνη 10.000.000 δραχμές. Το ίδιο συνεχίστηκε και στην επόμενη δημαρχία, χωρίς να πραγματοποιηθεί τίποτα από το παλιό όραμα. Είναι κάτι που το ζητάει τούτη η πόλη ίσως περισσότερο από άλλες.

…………………………………………………………………………………………………….….

  Το 2013 επανέρχεται με την ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσινίων το θέμα της υλοποίησης του οράματος.

   Οι στιγμές είναι ιστορικές. Όλοι όσοι συνέβαλαν πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι. Οφείλουμε, εμείς οι σύγχρονοι Ελευσίνιοι, να υλοποιήσουμε την ιδέα που οραματίσθηκαν παλαιοί κοινοτάρχες και Δήμαρχοι της Ελευσίνας.

   Η ΔΑΕΙΡΑ θα ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης μας για την πορεία του έργου. Στην επιτροπή που δημιούργησε για την παρακολούθηση της υλοποίησης του θα συμμετέχουν, και οι Ελευσίνιοι Αρχαιολόγοι Στάθης Αθανάσιος και Τσίτσου Λαμπρινή.
 
ΝικόλαοςΤσίτσος ,Ναυπηγός Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.,Καθηγητής, Πρόεδρος«ΔΑΕΙΡΑΣ»

     
                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου