ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει το «σπάσιμο» της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.


Λευκωσία: Παρακάτω αναλύονται οι όροι της πρότασης νόμου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και με το οποίο προτείνεται resolution της Λαϊκής Τράπεζας, με στόχο την άμεση αναδιάρθρωσή της. Όροι όπως «καλή» και «κακή» τράπεζα επεξηγούνται πιο κάτω:
Τι παίρνει η «καλή» τράπεζα;
Οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υπόλοιπα υγιή στοιχεία ενεργητικού (ακίνητα, ομόλογα κ.λπ.) περνούν στην «καλή» τράπεζα η οποία είτε θα λειτουργήσει αυτόνομα είτε θα περάσει στον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου.

Το φορτώνεται η «κακή» τράπεζα;

Το παθητικό της Λαϊκής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι λοιπές υποχρεώσεις και ποσά καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα. Τυπικά, «μη εξυπηρετούμενα» χαρακτηρίζονται τα δάνεια για τα οποία έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία λήξης για εξόφληση.

Τι θα γίνει με την «κακή» τράπεζα;

Εν συνεχεία η «κακή» τράπεζα τίθεται υπό εκκαθάριση από τον εκκαθαριστή, ώστε να καλυφθεί πρώτα το κόστος ανακεφαλαιοποίησης μαζί με τις απαιτήσεις του εκκαθαριστή και στη συνέχεια να αποζημιωθούν οι καταθέτες για τα ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία εκκαθάρισης;

Η διαδικασία εκκαθάρισης μπορεί να διαρκέσει από 1-2 χρόνια έως και μία δεκαετία.

Τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι της Λαϊκής;

Το μέλλον για τους εργαζόμενους της Λαϊκής Τράπεζας παραμένει άγνωστο. Στην Ελλάδα η πράξη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται σε πρώτη φάση στην «καλή» τράπεζα και σε βάθος χρόνου γίνεται ανασχεδιασμός της κατανομής του προσωπικού και εφαρμόζονται προγράμματα εθελουσίας ή μη εξόδου.

Τι θα γίνει με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα;

Πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά και απόφαση του Eurogroup είναι να ανεξαρτητοποιηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και να περάσουν μαζί με τις καταθέσεις και τα δάνεια τους στον έλεγχο ελληνικής τράπεζας. Η απόφαση αφορά το σύνολο των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δηλαδή της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας.

Στόχος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα, είναι να ξανανοίξουν ως υποκαταστήματα ελληνικής τράπεζας, ώστε να μην υπάρξουν μαζικές εκροές καταθέσεων
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου