ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε ως ευρωπαϊκή την ελληνική ΑΟΖ

 Η ΠΡΩΤΗ επίσημη απόφαση «εξευρωπαϊσμού» των κοιτασμάτων της ΝΑ Μεσογείου ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την έκθεση «Ευρωπαϊκός Οδικός Ενεργειακός Χάρτης μέχρι το 2050» της Ελληνίδας ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλλα, το πρώτο ευρωπαϊκό δημόσιο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι επίσης η πρώτη απόφαση της ΕΕ που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών - μελών της ΕΕ και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη-μέλη και η ΕΕ καθ' αυτή.

Το Ευρωκοινοβούλιο, με την έκθεση αυτή, τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ, που επιτυγχάνεται πρωτίστως με την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στο σημείο της έκθεσης που γίνεται αναφορά στο αναδυόμενο ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει πως «πιστεύει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της θαλάσσιας γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Στην έκθεση τονίζεται ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα.

Η αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σημασίας που έχουν για την ΕΕ τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι κατά την ψηφοφορία στο συγκεκριμένο θέμα ψήφισαν υπέρ 505 ευρωβουλευτές και 91 κατά. Η ψηφοφορία επί της συνολικής έκθεσης ήταν 377 υπέρ και 195 κατά.
Σημειώνεται πως μετά την ψήφιση της έκθεσης από την ολομέλεια, αυτή αποτελεί πλέον έκθεση και επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαρίνα Κουρμπέλα


http://www.express.gr/news/politics/691855oz_20130315691855.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου