ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κύπρος:«Διάσωση» - σοκ με πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων.

 Εφάπαξ εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις

Σοκ από την απόφαση του Eurogroup

«Διάσωση» - σοκ με πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, η οποία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα αποφάσισαν να επιβληθεί εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Η εισφορά θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε κύπριους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/627849

«Διάσωση» - σοκ με πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων

 

Σε μία δραματική συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας κατέληξε το Eurogroup ύστερα από 10ωρες ταραχώδεις διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου περίπου 10 δισεκατομμυρίων προς την Κύπρο και επιπλέον την άμεση άντληση ποσού 5,8 δισεκατομμυρίων μέσω κλιμακωτής φορολόγησης -κουρέματος- των καταθέσεων, μέτρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης.Θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες.

Στους καταθέτες που θα υποστούν απώλειες θα δοθούν μετοχές τραπεζικών οργανισμών ύψους ανάλογου των απωλειών ώστε να αποτραπούν εκροές κεφαλαίων.
Πέραν του «κουρέματος», αποφασίστηκε επίσης οι τόκοι επί των καταθέσεων να φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.
Αγωνία για το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη
Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να καταστούν αδύνατες μεγάλες εκταμιεύσεις ποσών με ηλεκτρονικό τρόπο πριν από το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.

Ηδη σήμερα πολλοί Κύπριοι έσπευσαν σε τραπεζικά υποκαταστήματα και ΑΤΜ για να σηκώσουν τα χρήματά τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν από την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.
Οι εξελίξεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα δεν επηρεάζουν τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες κυπριακές τράπεζες όπως διαβεβαίωσε εκ μέρους της ΕΚΤ ο Γεοργκ Ασομουσεν.
Δεν ισχύουν στην Ελλάδα
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις επιπτώσεις της απόφασης.

Ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι τα ανωτέρω μέτρα δεν πρόκειται να ισχύσουν στις θυγατρικές Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μ. Σαρρής περιέγραψε την πολιτική συμφωνία του Eurogroup ως «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την «άτακτη χρεοκοπία της και δίνει στην Κύπρο τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Υποστήριξε επίσης ότι αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα «εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης» επί των καταθέσεων.
Ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63798599

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου