ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σχέδιο για έξοδο 5.000 δημοσίων υπαλλήλων



Περισσότεροι από 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται να δουν την «πόρτα της εξόδου» μέχρι το τέλος του 2014, από τους 25.000 εργαζόμενους που θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αυτό προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στην τρόικα πριν τη διακοπή των συζητήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε προς την τρόικα εάν μεταξύ των 5.000 και πλέον υπαλλήλων του Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται οι επίορκοι ή πρόκειται μόνο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Αν και αυτή η πρόταση θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η τρόικα θεωρεί πως δεν πρόκειται για την «καλύτερη λύση» που μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τρόικα ζητά αναλυτικό σχέδιο τόσο για εκείνους που θα αποχωρήσουν τελικά από το Δημόσιο, όσο και για εκείνους που θα παραμείνουν και θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν, ώστε να απασχοληθούν σε άλλη θέση.

Μέχρι την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας (αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών που φέτος είναι στις 31 Μαρτίου), η ελληνική πλευρά θα ανταλλάσσει στοιχεία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να κλείσει το θέμα το ταχύτερο δυνατόν. Στόχος είναι να δοθεί λύση στις επόμενες δέκα μέρες, για να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου (ύψους 2,8 δισ. ευρώ) ακόμα και στις 4 Απριλίου που θα συνεδριάσει το Euroworking Group.

Πάντως, στην τρόικα θεωρούν ότι η κυβερνητική πρόταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή και υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν. Γεγονός το οποίο ενδέχεται να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή, καθώς μέσα από τη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι η τρόικα δεν θα ζητήσει περισσότερες υποχρεωτικές αποχωρήσεις ή αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα σε μεγαλύτερο βάθος. Έστω κι αν αυτό αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των επόμενων ελέγχων, είναι δεδομένο ότι οι πιέσεις θα ασκηθούν από τώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου