ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τρόικα: Πουλήστε και απολύστε.



Οι απολύσεις ΔΥ πρώτο θέμα στην ατζέντα της τρόικας ..
Ζητά ονομαστικές λίστες.
Πιέσεις για επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων.
Αρχίζουν νέοι έλεγχοι.

Με πρώτα θέματα στην ατζέντα τους τη μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και τις αποκρατικοποιήσεις, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έρχονται στην Αθήνα για τακτικούς ελέγχους, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση των δόσεων του Μαρτίου και του πρώτου τριμήνου. Εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, με διαθεσιμότητες, απολύσεις και μετακινήσεις. Η προσπάθεια της δυσχεραίνεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο
Σύμφωνα με το sofokleousin,η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα παραμένει σταθερή απαίτηση της τρόικας, η οποία μάλιστα έχει θέσει στόχο την περικοπή 150.000 θέσεων έως το 2015, ενώ δεν έχει υποχωρήσει από την απίτηση της για απομάκρυνση 12.500 ΔΥ έως τον Ιούνιο.
Ζητά μάλιστα να καταρτισθούν από τώρα λίστες με τα... ονόματα αυτών που θα απομακρυνθούν, ενώ από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι αρκεί να καθοριστεί πόσοι "περισσεύουν" σε κάθε υπουργείο, ΔΕΚΟ κλπ, χωρίς να προσδιορισθεί ονομαστικά ποιοί θα μετακινηθούν ή θα φύγουν.
Δεύτερο - και όχι μικρότερης σημασίας - θέμα στην ατζέντα, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες οι τροϊκανοί εκτιμούν ότι καθυστερούν αδικαιολόγητα και επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κατορθώσει ακόμη να άρει γραφειοκρατικά εμπόδια.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, όπου έχουν ανακύψει εμπλοκές. Οι τροϊκανοί αποδίδουν σ' αυτές τις δύο ιδιωτικοποιήσεις ιδιάιτερη σημασία, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρρουν στο Δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη μείωση του φετινού ελλείμματος.
Μετά τα τεχνικά κλιμάκια - κι εφ' όσον τα πορίσματα των ελέγχων είναι θετικά - οι επικεφαλής του κλιμακίου θα έλθουν στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου. Αν υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν από ελληνικής πλευράς, η έλευση των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα αναβληθεί. Θα έλθουν αργότερα, όταν θα έχουν να συζητήσουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων με την κυβέρνηση

Εν τοιαύτη περοπτώσει η κυβέρνηση θα "κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα", καθώς η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) συνδέεται πλέον με την αξιολόγησή της τρόικας.

Αυτό αποφασίσθηκε στο τελευταίο Eurogroup ως μέσο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου θα αθροιστούν με τα 6 δισ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Ελλάδα μετά την έκθεση αξιολόγησης του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τις επόμενες ημέρες από τον EFSF, όπως αποφασίσθηε χθες στο Eurogroup Working Group.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου