ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κοντά στη ρήξη η ΕΕ . Για πρώτη φορά στα 56 χρόνια με μειωμένο προϋπολογισμό





Επί της συμβιβαστικής πρότασης που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2014 – 2020 εργάζονται οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ύστερα από ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων που κινήθηκαν συχνά στις παρυφές της ρήξης. Εάν η συμφωνία επιτευχθεί θα είναι η πρώτη φορά στην 56ετή διαδρομή της που η ΕΕ θα προχωρήσει σε μείωση του προϋπολογισμού της.
Πολύ νωρίς το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Η συνεδρίαση συνεχίζεται στις 06.30 (ώρα Βρυξελλών). Εργαζόμαστε για συμφωνία». Οι 27 ηγέτες συζητούν πλέον προϋπολογισμό 960 δισεκατομμυρίων, (από τα 993,6 δισ) ποσό που αναλογεί σε πραγματικές πληρωμές της τάξης των 908 δισ. (από τα 942,8 δισ) δηλαδή 5 δισ. λιγότερα από την πρόταση της ατελέσφορης Συνόδου του Νοεμβρίου.
Το νούμερο αφορά ουσιαστικά δεσμεύσεις πληρωμών, δηλαδή το μάξιμουμ των κονδυλίων που μπορούν να διοχετευθούν σε ένα πρόγραμμα. Το πραγματικά δαπανώμενο ποσό είναι συνήθως χαμηλότερο αφού πολλά προγράμματα αναβάλλονται ή ακυρώνονται.

«Είτε οι δαπάνες θα περιορισθούν δραστικά είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία», προειδοποίησε ο βρετανός ο πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ κάθε ένα από τα 27 μέλη μπορούν να ασκήσουν βέτο επί της απόφασης γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις εξ ορισμού οριακές.
Ευρωπαίος αξιωματούχους δήλωνε στο Reuters το πρωί της Παρασκευής: «Νιώθουμε αρκετά σίγουροι ότι ήδη υπάρχει το πλαίσιο για συμφωνία. Δεν έχει πλήρως οριστικοποθιηθεί, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει εντός της ημέρας».
Η πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ως νίκη για κράτη, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, που έχουν ζητήσει με σφοδρότητα ο κοινοτικός προϋπολογισμός της επταετίας να κρατηθεί στο μίνιμουμ δυνατόν.
Αντίθετα οι φωνές που ζητούν έναν πιο σύγχρονο και ευέλικτο προϋπολογισμό που θα εστιάζεται περισσότερο στην ανάπτυξη και την ανεργία δεν φαίνεται να εισακούονται.

Οι αγροτικές δαπάνες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού, όπως δε χαρακτηριστικά σχολιάζουν γκρουπ ευρωσκεπτικιστών, η Ευρωπαίκή Ενωση «επενδύει περισσότερα στις αγελάδες παρά στους άνεργους νέους». Αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνίας σε προϋπολογισμό επταετούς διάρκειας θα σήμαινε ότι η ΕΕ πρέπει εφεξής να κινηθεί με ετήσιουςπροϋπολογισμούς-μέθοδος πιο ακριβή και πιο περίπλοκη.
Το 2013 ο κοινοτικός προϋπολογισμός ήταν 132, 8 δισ. αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με το 2012. Με βάση την πρόταση που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι οι ετήσιες δαπάνες θα ήταν 129,7 δισ.

Σκληρός ο Ολάντ δεν σήκωνε καν το τηλέφωνο
Αρνήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ να παρευρεθεί στην συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ με στόχο το συμβιβασμό στην πρόταση Κάμερον για μείωση του προϋπολογισμού.
Οπως σημειώνει ο Guardian, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες έδιναν μάχη για συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο Ολάντ ηγήθηκε μίας τριμερούς μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προφανώς αποφάσισε να αντιταχθεί στην Ντάουνινκγ Στριτ
Ο Κάμερον συνάντησε την Αγκελα Μέρκελ και τους δύο ευρωπαίους επικεφαλής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας.
Στη συνάντηση περίμεναν και τον Φρανσουά Ολάντ για περισσότερο από μία ώρα. Οταν ο Ολάντ δεν εμφανίστηκε, ο Ρομπάι, που προήδρευε της μίνι συνόδου, του τηλεφωνούσε επανειλημμένα για να τον καλέσει στη διαπραγμάτευση.
«Ο Ολάντ δεν απαντά στο κινητό του», είπε ο Ρομπάι. «Οι Γάλλοι παίζουν σκληρά, πολύ σκληρά, περισσότερο από το Νοέμβριο», πρόσθεσε.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να προσπαθήσουμε να συνάψουμε ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο και να υποβάλουμε την πρότασή μας στο κοινοβούλιο», δήλωσε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ.

http://www.kourdistoportocali.com/articles/18404.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου