ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ.

Φωτιά & τσεκούρι στους προσκυνημένους Νενέκους*



Τις ημύνθη περί πάτρης;
Και τι πταει η γλαυξ, η θρηνοσα επ ερειπων; Πταουν οι πλσαντες τα ερεπια. Και τα ερεπια τα πλασαν οι ανκανοι κυβερνται της Ελλδος. Αυτο οι πολιτικο, αυτο οι βουλεπτα, εκατστρεψαν το θνος, ανθεμ τους. Κψιμο θλουν λοι τους! Ττε σ' εξεθωναν οι προεστο κ' οι 'γυφτοχαρατζδες', τρα σε 'αθενουν' οι βουλευτα κ' οι δμαρχοι.

Αυτο που εχαν το λειν και το δεσμεν εις τα δο κμματα, τους ταζαν 'φορνους με καρβλια', δσαντες αυτος ουχ πλεονας των εκοσι δραχμν μετρητ, απναντι, καθς τους επαν, και παρακινσαντες αυτος να εξοδεσουν κι απ' τη σακκολα τους σα θλουν φοβα, διτι θα πληρωθον μχρι λεπτο, σμφωνα με τον λογαριασμν, ν θελαν παρουσισουν.

Το τρας το καλομενον επιφανς τρφει τη φυγοποναν, την θεσιθηραν, τον τραμπουκισμν, τον κουτσαβακισμν, την εις τους νμους απεθειαν. Πλττει αυλν εξ αχρστων ανθρπων, στοιχεων φθοροποιν τα οποα τον περιστοιχζουσι, παραστων τα οποα αποζσιν εξ αυτο

Μεταξ δο αντιπλων μετερχομνων την αυτν διαφθορ, θα επιτχει εκενος στις ευπρεπστερον φορε το προσωπεον κ' επιδεξιτερον τον κθορνον.

μυνα περ πτρης θα το η ευσυνεδητος λειτουργα των θεσμν, η εθνικ αγωγ, η χρηστ διοκησις, η καταπολμησις του ξνου υλισμο και πιθηκισμο, του διαφθεροντος το φρνημα και εκφυλσαντος σμερον το θνος, και η πρληψις της χρεοκοπας.

Αλξανδρος Παπαδιαμντης στην εφημερδα «Ακρπολις» 115 χρνια πριν.


 

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὐτ' ἐμὸν ἐστίν, οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ. Κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί, οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν.Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, 1453


Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)
*Ο όρος «Νενέκος», είναι συνώνυμος της εθνικής προδοσίας και μάλιστα του χειρίστου είδους, καθώς ο προδότης δεν περιορίζεται απλά στην επαίσχυντη πράξη της προδοσίας, αλλά παίρνει εμφανώς το μέρος του εχθρού, τασσόμενος εμπράκτως εναντίον των συμπατριωτών του.
Η απαξιωτική και μειωτική αυτή έκφραση, οφείλεται στον Νενέκο, έναν οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821.
Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου (ο Ρούφος αργότερα, διετέλεσε πρωθυπουργός), αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.
Αρχικά διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε ορισμένα προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου