ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ποιός θα κυβερνήσει το Διαδίκτυο;


Σε «μάχη» μεταξύ Δύσης και Ανατολής για τον έλεγχο του Διαδικτύου εξελίσσεται...το διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι. Τις εργασίες του συνέδριου, σκοπός του οποίου είναι η αναθεώρηση του διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αναμενόταν να μονοπωλήσουν τεχνικά θέματα, όπως οι χρεώσεις των διασυνοριακών κλήσεων.
Ωστόσο, μετά την απόρριψη της πρότασης ΗΠΑ και Καναδά, να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί του ίντερνετ, όπως η Google, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η διακυβέρνηση του διαδικτύου.
Η Ρωσία, μαζί με ορισμένα αραβικά κράτη, αμφισβητούν το δικαίωμα των ΗΠΑ να διαχειρίζεται αποκλειστικά το σύστημα ανάθεσης διευθύνσεων IP και ζητούν αλλαγές, που θα περιληφθούν στη νέα Συνθήκη που θα υιοθετηθεί από το συνέδριο.
Τη σχετική πρόταση, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στους 193 συνέδρους τις επόμενες ημέρες, καλύπτει μυστικότητα.
Ωστόσο, ένα σχέδιο 22 σελίδων που διέρρευσε, προτείνει οι 193 χώρες να έχουν "ίσα δικαιώματα στη διαχείριση του Διαδικτύου", συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών προδιαγραφών του.
Η πρόταση υπογράφεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία και το Σουδάν.
Οι πέντε αυτές χώρες, υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνηση του ίντερνετ πρέπει να είναι κοινή ευθύνη των "κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών".
Προσθέτουν, ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν ίσο δικαίωμα να διαχειρίζονται τους πόρους για την αριθμοδότηση, την ονοματοδοσία και την αναγνώριση των δικαιούχων.
Σήμερα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφασίζει ποιος διαχειρίζεται την IANA (Internet Assigned Numbers Authority) – την αρχή που είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση του συστήματος διευθύνσεων του διαδικτύου. Πρόσφατα, ανανεώθηκε η σχετική σύμβαση με την ανεξάρτητη οργάνωση ICANN, ππου εδρεύει στην Καλιφόρνια.
Ο έλεγχος των ΗΠΑ στην IANA είναι ουσιαστικά ένα κληροδότημα της χρηματοδότησης του Arpanet – ενός προδρόμου του διαδικτύου, ο οποίος βοήθησε να διαμορφωθεί ο τεχνικός πυρήνας του ίντερνετ.
Ορισμένοι το θεωρούν αναχρονισμό, αλλά οι ΗΠΑ λένε ότι υπερασπίζονται ένα σύστημα στο οποίο μια σειρά από οργανισμούς με τεχνικές γνώσεις μπορούν να λάβουν "ευέλικτες, γρήγορες αποφάσεις" για την ανάπτυξη του Διαδικτύου.
Υποστηρίζουν, ότι η "υγεία" του Διαδικτύου θα μπορούσε να απειληθεί, εάν η εξέλιξη των τεχνικών θεμελίων του, αφεθεί σε δημοσίους υπαλλήλους, την ITU ή κάποιο άλλο σώμα. Επικαλούνται, ακόμα, τον κίνδυνο λογοκρισίας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου