ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Έκθεση-σοκ για την ανέχεια στην Ελλάδα και ΕΕ.



Σοκάρουν τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2012, που
αφορούν την ανεργία, τη φτώχεια και την έλλειψη στέγης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή περιγράφει με μελανά χρώματα τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, το 68% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η απασχόληση στην Ελλάδα εμφανίζει σαφή μείωση, σε ποσοστό της τάξης του 8,7% που αντιστοιχεί σε 400.000 θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Το μέλλον περιγράφεται ζοφερό, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ομάδα εκείνων που αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την τριετία 2008- 2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55- 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σχετική έκθεση σχετικά με την μετανάστευση των Ελλήνων και των Ισπανών, ιδιαίτερα προς την μεγαλύτερη οικονομίας της Ε.Ε., δηλ. τη Γερμανία, συνέταξε ο ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά το ζήτηματης έλλειψης στέγης, η Επιτροπή επισημαίνει το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000 συνολικά. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).

Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει επίσης την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή.
Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%.

Αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία

Αυξημένο είναι το ποσοστό της μετανάστευσης των Ελλήνων και των Ισπανών προς τη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία ήρθε στο φως μέσω των γερμανικών ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζήτησαν εργασία περίπου 15.000 Έλληνες και 13.000 Ισπανοί.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η τάση θα διατηρηθεί όσο διαρκεί η οικονομική κρίση σε αυτές τις χώρες και βεβαίως όσο η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, οι μετανάστες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία παραμένουν πολύ περισσότεροι, επισημαίνεται στην έκθεση.

Αντίστοιχα, έχει μειωθεί αισθητά η μετανάστευση προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, στις οποίες, επιπλέον, η ανεργία μεταξύ των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η οικονομική κρίση έχει επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει αυξήσει το αίσθημα δυσφορίας των πολιτών απέναντι στους μετανάστες στις χώρες όπου παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ανεργίας, όπως αναφέρει μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη μετανάστευση το 2012 η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Ο ευαίσθητος χαρακτήρας που έχουν τα ζητήματα της μετανάστευσης για την κοινή γνώμη, την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά, ώθησαν πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός βασίζει την έκθεσή του στα στοιχεία του 2010, στα οποία σημειώνεται μείωση 2,5% στο ποσοστό μόνιμης μετανάστευσης προς χώρες του οργανισμού. Την ίδια χρονιά η μετανάστευση προς τις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 3% και κατά 8% προς τις ΗΠΑ.

«Όμως τα εθνικά στοιχεία για το 2011 δείχνουν ότι η ροή των μεταναστών προς την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία σημειώνει εκ νέου αύξηση, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία», επισημαίνεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Στην Ισπανία το 2011 καταγράφηκαν περισσότερες αναχωρήσεις απʼ ότι αφίξεις, τόσο Ισπανών όσο και αλλοδαπών που είχαν μεταναστεύσει στη χώρα. Πάντως η πλειονότητα των αναχωρήσεων αφορούσε αλλοδαπούς που επέστρεφαν στη χώρα τους.

Η Ιρλανδία έχει δει τον πληθυσμό της να μειώνεται σταδιακά από το 2009 με περισσότερους από 40.000 Ιρλανδούς να φεύγουν από τη χώρα τους στο διάστημα μεταξύ του Απριλίου του 2010 και του Απριλίου του 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφηκε «μικρή αύξηση στις αναχωρήσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα», με εξαίρεση αυτές προς τη Γερμανία, στην οποία το 2011 παρατηρήθηκε αύξηση 80% στους μετανάστες από την Ελλάδα.

http://patari.org/forum/viewtopic.php?p=34659

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου