ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει πτώχευση και να εγκαταλείψει το Ευρώ

 Με τους πιστωτές της να απαιτούν όλο και πιο δρακόντειες περικοπές στις δαπάνες και με την ανάπτυξη μια μακρινή ανάμνηση, ο Νουριέλ Ρουμπινί καλεί την Ελλάδα να επιλέξει την έξοδο από την ευρωζώνη.
"Η πρόσφατη συμφωνία τούμπας του χρέους που η Ευρώπη πρόσφερε στην Ελλάδα είναι απλά μια κομπίνα", δήλωσε ο Ρουμπινί σε ένα σχόλιο του στην εφημερίδ Financial Times της Τρίτης. "Εάν ληφθεί υπόψη το ζαχάρωμα στο χάπι, στο σχέδιο των πιστωτών η πραγματική μείωση του χρέους είναι σχεδόν μηδέν."
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τη γνώμη του Ρουμπίνι, είναι η έλλειψη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με υποτίμηση του νομίσματος.

 "Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και μια μεγάλη υποτίμηση θα μπορούσε να αποκαταστήσει γρήγορα την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές που είχαν εγκαταλείψει το νόμισμά τους στα μανταλάκια», είπε ο Ρουμπινί.
Οι αναλυτές της UBS (= διεθνής εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύει στην Ελβετία -Μ.Σ.) πρόσφατα υπολόγισε το κόστος της εξόδου από το ευρώ για ένα περιφερειακό μέλος της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 40 έως 50% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κατά το πρώτο έτος μόνο, αλλά ο Ρουμπίνι πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη -αν και με κάποιες σοβαρές απώλειες για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

 "Για λίγο, οι εξωτερικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, οι τράπεζες στην Ελλάδα, και οι εταιρείες θα διαταραχθούν", προβλέπει ο Ρουμπινί. "Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα μπορεί να ξεπεραστούν. Η Αργεντινή το έκανε αυτό το 2001, όταν τα χρέη της σε δολάρια μετατράπηκαν σε πέσος. Οι ΗΠΑ έκαναν κάτι παρόμοιο το 1933, όταν καταργήθηκε η ρήτρα χρυσού και το δολάριο υποτιμήθηκε."
Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης θα χρειαστούν επανα-κεφαλαιοποίηση και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να επιβληθούν δρακόντεια μέτρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του και πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι καλύτερα από την από την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα.

 Κατά τον Ρουμπινί "μέσω ονομαστικής και πραγματικής υποτίμησης, το μονοπάτι της εξόδου θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη αμέσως, αποφεύγοντας μια δεκαετία-μακράς ύφεσης". Προειδοποιεί ότι μετάδοση σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία είναι ήδη πραγματικότητα, και απαιτεί τη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
"Όταν ένας αποτυχημένος γάμος οδηγεί στο διαζύγιο, είναι καλύτερα να έχουμε κανόνες που κάνουν τον χωρισμό λιγότερο οδυνηρό και για τις δύο πλευρές", κατέληξε ο Ρουμπινί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου