ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ. ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ.


Τα νέα μέτρα... μέχρι στιγμής.

Περαιτέρω μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε 30.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος μετά τη συνεδρίαση.

Τα βασικότερα μέτρα έχουν ως εξής:

•Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ

•Οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα μειωθούν κατά 20%

•Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, για τους οποίους το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα περικοπεί κατά 40%.

•Σε εφεδρεία θα μπουν εντός του έτους 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο στενό δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

•Το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο θα είναι ενιαίο, για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων

•Επισπεύδονται οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις

•Η επέκταση του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω της ΔΕΗ «τουλάχιστον μέχρι το 2014» περιλαμβάνεται επίσης στις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Μόνιμο το χαράτσι στα ακίνητα

Μόνιμο καθίσταται το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς στην τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναφέρεται ο χρόνος επέκτασης της καταβολής του τέλους, κάτι που σημαίνει πως ο φόρος αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά τις  ευπαθείς ομάδες (πχ πολύτεκνοι) θα επιβαρυνθούν με μειωμένο τέλος (0,5 ευρώ/τμ) εφόσον επίσης πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (πχ εισόδημα έως 30.000 ευρώ)

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη χρονική διάρκεια του μέτρου ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών  Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας «θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές». Το τέλος, πρόσθεσε ο υπουργός, θα ισχύσει και το 2012 και μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις» και «θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών».

Ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμα αν αυτά ειναι τα τελικά μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης ή με την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν και νέα.«Οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμως, προσθέτοντας όμως πως «η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014».

«Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ακόμη.

Πώς θα ψηφιστούν τα μέτρα

Η ψήφιση των μέτρων υπολογίζεται ότι θα γίνει από τη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου -με εξαίρεση το νέο Φορολογικό, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί ώς το τέλος του επόμενου μήνα.

Από πότε ψαλιδίζονται οι συντάξεις.

Η νέα μείωση κατά 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, θα εφαρμοστεί άμεσα και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2011, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Σε ό,τι αφορά τον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών, η μείωση που επίσης θα εφαρμοστεί από 1η/11/2011 θα φθάνει το 40%.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας διευκρίνησε ότι και αυτές θα εμφανιστούν μειωμένες από 1 Νοεμβρίου 2011, δεδομένου ότι μετά την πίεση της τρόικας και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών η επιβολή των περικοπών - που ούτως ή αλλως προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο- επισπεύδεται.

Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι το ποσοστό μείωσης ποικίλλει αναλόγως με το πόσο ελλειμματικό είναι το εξεταζόμενο Ταμείο.

Ωστόσο για το μεγαλύτερο από άποψη δικαιούχων επικουρικό ταμείο, το ΕΤΕΑΜ, η μείωση της επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται στο 15%, σύμφωνα με τον υπουργό.

Τέλος, ο υπουργός διευκρίνησε διαψεύδοντας φήμες που έχουν κυκλοφορήσει, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα κατώτατα όρια και ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης σε όσους είναι κάτω από 55 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου