ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1090-2013 )

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (17χιλιάδες 1990-2013 )

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Financial Times: Οι Έλληνες κυνηγούν τον χρυσό


Οι Έλληνες πολίτες αγοράζουν χρυσό, αναφέρει οι Financial Times, αδειάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς θεωρούν πιθανή την στάση πληρωμών και τις αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα σώσει τη χώρα δεν έχουν πείσει το λαό, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών στον Έλληνα πρωθυπουργό. "Οι πωλήσεις των χρυσών νομισμάτων έχουν εκτιναχθεί με τους αποταμιευτές να αναζητούν μία ασφαλέστερη και ανταλλάξιμη πηγή αξίας".

Η εφημερίδα Financial Times αποτυπώνει την αγανάκτηση και τον φόβο των Ελλήνων που πλέον δείχνουν να έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με αποτέλεσμα να αναζητούν σταθερές μορφές επένδυσης, όπως ο χρυσός.

"Όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε, οι πωλήσεις των χρυσών νομισμάτων για τους επενδυτές υπερκάλυψαν τις πωλήσεις Bullion κερμάτων για πρώτη φορά », δήλωσε ο Χάρι Kρινάκης, ένας Έλληνας έμπορος πολύτιμων μετάλλων. "Τώρα ο δείκτης πωλήσεων έχει φθάσει στο πέντε προς ένα."

Ο Θωμάς, ένας τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχει ανταλλάξει τα ευρώ με χρυσά νομίσματα: "Τα έχω κρατήσει στο σπίτι όπως ακριβώς έκανε και η γιαγιά μου στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο."

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι μηνιαίες αναλήψεις στις τράπεζες έφτασαν από 1,5 δισ. έως 2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Πέρυσι, οι καταθέτες απέσυραν 30 δισ., ευρώ που αντιστοιχεί σε 12,3% των συνολικών καταθέσεων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Ελληνικές καταθέσεις αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν σε τράπεζες στην Κύπρο το 2010. Αλλά η ροή έχει στερέψει το τρέχον έτος εν μέσω φόβων ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν ντόμινο".

Ο Ανδρέας, διευθυντής σούπερ μάρκετ, μετέφερε τις αποταμιεύσεις της οικογένειάς του στο Μόναχο στις αρχές του χρόνου: "Οι ελβετικές τράπεζες δεν ενδιαφέρονται αν δεν διαθέτει κανείς αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ."

"Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους πολιτικούς για να μας βγάλουν από αυτό το χάος [και] πρέπει να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, δήλωσε στην εφημερίδα ο Σάκης, ιδιοκτήτης γκαράζ, στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα . "Η τραπεζική κατάρρευση είναι αναμενόμενη." Ο ίδιος απέσυρε τις αποταμιεύσεις του και τις τοποθέτησε σε μια τραπεζική θυρίδα ασφαλείας "για ασφάλεια. Ποιος νοιάζεται για τους τόκους αυτή τη στιγμή; " Άλλοι τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους σε γη, όταν οι τιμές σημείωσαν πτώση μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας το περασμένο έτος.

Ο Άγγελος, ειδικός στα λογισμικά, αγόρασε έναν ελαιώνα ενός γείτονα. "Αρπάξα την ευκαιρία", είπε. "Πριν από ένα χρόνο δεν θα είχα προβεί σε μια τέτοια ντεμοντέ επένδυση".

Αναστασία Καζαντζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου